Selecteer een pagina

Beveiligingscamera schrikt ongewenste bezoekers af

door | 26 juni 2017

Melkveehouder Gerard Witteveen woont met zijn gezin in een fraaie kophalsrompboerderij vlak bij het Friese Rien. Los van de traditionele boerderij staat een ligboxenstal en jongveestal. Zoals gebruikelijk bij veel van deze boerderijen, komen bezoekers via het ‘achtereind’ het erf op om vervolgens door de schuur naar het voorhuis te lopen. Maar ze kunnen net zo eenvoudig meteen de ligboxenstal inlopen. Door op een strategische plek een camera op te hangen, kan Witteveen op zijn mobiel zien wie het erf op komt en wat die persoon doet.

De aanleiding voor de installatie van het beveiligingssysteem is geen prettige: tijdens de renovatie van de jongveestal werd op een nacht een lading hout van het erf gestolen. Witteveen had al een camera van StalZicht in zijn afkalfbox en via LTO Ledenvoordeel kon hij met korting een tweede camera aanschaffen. Deze bevestigde hij zelf op een strategische plek aan de buitengevel van de ligboxenstal. ‘Doordat je de camera’s zelf ophangt en installeert, is het systeem niet duur. De instructies waren duideijk en eenvoudig; iedereen kan zich daarmee redden. Toen alles hing, heeft StalZicht het systeem ingesteld en op de computer geïnstalleerd. Ze hoefden daarvoor niet langs te komen, maar namen op afstand de computer over’, vertelt de melkveehouder.

De camera is zodanig opgehangen, dat hij het hele erf tussen de traditionele stal en de ligboxenstal in beeld heeft. ‘Ik kan het systeem zo instellen, dat ik op de mobiel een seintje krijg als er iemand in het bereik van de camera komt. Dat is ’s nachts wel gemakkelijk of als je iemand verwacht, dan hoef je niet constant op je telefoon te kijken.’

De camera is vooral aangeschaft ter preventie. ‘Er brandt constant een rood lampje op de camera en dat schrikt af, want mensen weten dat ze in de gaten worden gehouden.’ Een speciale sticker bij de ingang van het erf geeft aan dat er camerabewaking is. De beelden die de camera maakt worden opgeslagen.

Witteveen hoopt met het beveiligingssysteem ongewenst bezoek buiten het erf te houden. ‘Het idee dat ze iets van het erf hebben opgeladen en meegenomen zonder dat we dat in de gaten hadden, is niet prettig. Een groot hek om het erf mee af te sluiten, is te duur en niet praktisch en we zijn geen hondenliefhebbers. Het beveiliigingssysteem van StalZicht dat ik met korting via LTO Ledenvoordeel aanschafte, is een prima alternatief.’

Bekijk deze voordeelregeling