Selecteer een pagina

Besparen met dynamische prijzen

door | 14 juni 2023

Veel energieleveranciers bieden grotere bedrijven momenteel nog geen vast contract of hebben nog hoge vaste tarieven. Een andere manier om energie af te nemen is via dynamische prijzen. LTO Ledenvoordeel heeft een partnership met energieleverancier NieuweStroom.

Bij dynamische prijzen betalen klanten de op dat moment geldende dagelijkse marktprijs, dezelfde als waarvoor energieleveranciers de bulk van hun stroom en gas inkopen. Hierdoor verschillen de dynamische prijzen voor aardgas per dag en voor stroom verschillen de prijzen zelfs per uur. Dit is 24 uur vooraf al in te zien en daardoor kunnen veel ondernemers hun verbruik slim afstemmen op het actuele uurtarief en zo besparen op energie.

Doordat steeds meer mensen zelf stroom opwekken en dit deels aan het net terugleveren, verandert vraag en aanbod van energie. Is er veel aanbod dan zijn de prijzen laag en wordt er weinig opgewekt dan zijn de prijzen hoger. ‘Het betekent wel dat de energieprijs op en neer kan gaan, maar uit markanalyses blijkt dat op de lange termijn de kans op aanzienlijke besparingen zo het grootst is’, vertelt Remco ten Barge, algemeen directeur van NieuweStroom. ‘Je kunt de markt niet verslaan. Die is onvoorspelbaar. Maar met dynamische prijzen weet je in ieder geval dat je direct minder gaat betalen voor energie zodra de marktprijs daalt.’ Dynamische tarieven worden nog weleens verward met variabele tarieven, maar dat zijn tarieven die berekend worden als je energie afneemt en je geen contract met vaste prijzen hebt afgesloten. ‘Onze klanten betalen niet voor het gevoel van zekerheid van een vaste prijs’, legt Ten Barge uit.

Gelijkwaardige relatie

“Zonder vaste contracten en opzegboetes bestaat er een gelijkwaardige relatie tussen leverancier en klant. Daardoor weten klanten zeker dat we voor hen elke dag tot het uiterste gaan’, stelt Ten Barge. ‘Er geldt alleen een kleine transparante opslag, maar geen ingebouwde riscopremie – die soms tientallen procenten kan bedragen – en geen opzegboete. LTO Ledenvoordeel heeft voor haar leden een korting over de vaste opslag onderhandeld”.

Meer over dynamische tarieven van NIeuweStroom

Dynamische tarieven