Selecteer een pagina

Groene stroom uit mest en reststromen

door | 16 februari 2017

Bert Rijnen gelooft in een kringloop waarin geen afval bestaat maar alleen waardevolle grondstoffen. Het initiatief ‘Energie van Boeren’ maakt de inspanningen van varkenshouder Rijnen en collega-opwekkers zichtbaar voor de maatschappij.

Bij Bert Rijnen worden de varkens gevoerd met voer en reststromen uit de omgeving. Hun mest wordt vergist tot gas en vervolgens omgezet in groene stroom en warmte. Met de warmte droogt het bedrijf diverse soorten mest. Rijnen is een innovatieve ondernemer met bedrijven in Noord-Brabant, Zeeland en Spanje. Hij is mede-initiatiefnemer van Heyde Hoeve: vier collega’s die op een duurzame manier Duroc-varkens houden. Het smakelijke vlees wordt verwerkt tot opvallende kwaliteitsproducten. In 2012 werd het vlees uitgeroepen tot het lekkerste duurzame vlees.

‘We willen graag herkenbaar zijn als producent van
Nederlandse groene energie’

EcoEnergy Oirschot

Achter het bedrijf in Oirschot staat de biovergistingsinstallatie. Bart Witlox is verantwoordelijk voor dit bedrijfsonderdeel, EcoEnergy Oirschot genaamd. ‘We vergisten onze eigen mest samen met 50 procent restproducten uit de voedingsindustrie tot methaan. Daarop draaien twee gasmotoren – wkk’s – die gelijktijdig stroom en warmte opwekken.’

‘De groene stroom verkopen we aan energieleverancier Greenchoice’, vervolgt Witlox. ‘Het gaat om zo’n 16.000 megawattuur per jaar, goed voor 6.000 huishoudens.’ LTO-initiatief ‘Energie van Boeren’ kan zo garanderen dat de groene stroom uit Nederland komt en niet ingekocht is via internationale certificaten. Witlox: ‘Met de warmte uit de wkk’s drogen we mest, zodat die hoogwaardig gebruikt kan worden in binnen- en buitenland.’

De vergistingsinstallatie is in 2008 gestart om een mestprobleem op te lossen, maar inmiddels is de vergisting geëvolueerd tot een schoolvoorbeeld van de circulaire economie, een kringloop waarin geen afval bestaat maar alleen waardevolle grondstoffen. De aanpak beperkt het aantal transportbewegingen, en daarmee CO2-uitstoot, aanzienlijk.

Een belangrijke taak van Witlox is goede zorg voor de micro-organismen in de vergistingsinstallatie van EcoEnergy Oirschot. Het biologische evenwicht bepaalt het rendement en daarmee de winstgevendheid. ‘Als de biologie goed werkt, produceren we meer gas en dus meer stroom en kunnen we meer mest drogen. Het is dus cruciaal om de bacteriën te vertroetelen’.

Grootste_Opwekkers

 

Onze grootste opwekkers

Ruim 6.000 boeren en tuinders zijn aangesloten bij het LTO energiecollectief. Alle stroom die de deelnemers gezamenlijk gebruiken, wordt opgewekt in de Nederlandse agrarische sector. Dit kan zijn op een eigen locatie, of op één van de grotere opwekkingslocaties. Hiermee is het collectief volledig energieneutraal.

Digestaat

EcoEnergy werkt samen met zeven andere biogas-opwekkers om informatie uit te wisselen en oplossingen te bedenken voor knelpunten. Een voorbeeld daarvan is de nuttige toepassing van het digestaat, het restproduct na de vergisting. Het bedrijf in Oirschot is bezig met scheiding in een dikke en dunne fractie. De eerste kan dan gepelletiseerd worden tot meststof, de tweede gezuiverd tot loosbaar water.

Recent is EcoEnergy aangesloten bij het LTO-initiatief ‘Energie van Boeren’. ‘Daarmee krijgt ons product een gezicht, de herkomst is gegarandeerd met certificaten. We willen graag herkenbaar zijn als producent van Nederlandse groene energie’, vertelt Bert Rijnen. ‘Agrarische ondernemers die groene stroom inkopen via het collectief zijn er op deze manier zeker van dat die van collega’s afkomstig is, en niet uit het buitenland.’

Steun de sector

Trots op de agrarische sector en de stappen die gezet worden op het gebied van duurzame energie? Dan is Energie van Boeren ook iets voor u. Het collectief zorgt ervoor dat zowel de agariër die energie afneemt als de agrariër die energie opwekt een eerlijke, goede prijs krijgen. Kortom: wekt u energie op of neemt u energie af, sluit u ook aan bij dit collectief.

Wilt u zeker zijn van een voordelig vast energietarief? Kies dan voor het LTO collectief bij Greenchoice.

Lees verder