Selecteer een pagina

Extra alert op hooibroei

door | 16 juni 2015

Hooibroei. Het is een bekend probleem bij boeren die werken met hooibalen en hooiopslag. Wat is hooibroei eigenlijk en nog belangrijker: hoe kunt u het voorkomen? Agrarisch adviseur Demis Willemsem van Univé legt uit hoe belangrijk het is om alert te zijn op hooibroei.

Puntje van aandacht

Willemsem: “Hooibroei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi en stro. Hierdoor stijgt de temperatuur van het hooi én de kans op zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, zijn de gevolgen van hooibroei groot. Door de temperatuurstijging daalt namelijk de voedingswaarde van het hooi.” De adviseur stipt het onderwerp hooibroei regelmatig aan bij klanten. “Heel veel ondernemers zijn al op de hoogte van de risico’s, maar we bespreken het toch vaak even. Het is gewoon een extra puntje van aandacht.”

“Om de kans op hooibroei te verkleinen kunnen boeren een aantal dingen doen”, aldus Willemsen. “Goede ventilatie tijdens de opslag en het droog persen van de balen zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Maai gras bij voorkeur bij mooi weer en laat het een aantal dagen drogen voordat het tot balen wordt perst. Is het niet mogelijk om droog in te pakken? Zorg dan voor voldoende ventilatie. Dit helpt om warmte en vocht af te voeren. Na augustus verandert de samenstelling van het gras, waardoor het samengeperst sneller warm wordt. Bewaar hooi of stro dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit verkleint ook de kans op hooibroei.”

Advies

De adviseur vervolgt: Als u grote balen heeft, stapel ze dan niet hoger dan 3 pakken. En zorg ook in dit geval voor voldoende ventilatie zodat warmte kan ontsnappen. Ventileer niet alleen rondom de opslag, maar ook tussen de balen. Grote, strak geperste, balen zijn gevoelig voor broei omdat de warmte de baal niet snel kan verlaten. Gebruik een tussenruimte van ongeveer 30 cm.”

Willemsen heeft ook nog een aantal tips voor in de opslag. “Stap 1 is: Controleer regelmatig de temperatuur van het hooi. Je kunt vrij eenvoudig zelf de temperatuur meten. Doe dat dan ook. Het is een kleine moeite die veel ellende kan voorkomen. Een makkelijke manier om dit te doen is door een stuk betonijzer in het hooi te steken. Wordt het ijzer warm? Dan kan dit duiden op hooibroei. Andere indicatoren van broei zijn bijvoorbeeld vochtontwikkeling boven op de balen of het ruiken van een onverklaarbare chemische lucht. Het is een heel specifieke lucht, dus vrij makkelijk te herkennen.”

8 tips om hooibroei te voorkomen in de opslag:

  1. Goede ventilatie tijdens opslag.
  2. Droog persen van balen heeft de voorkeur.
  3. Laat het hooi dat vroegtijdig wordt geperst, omwikkelen met folie. Omwikkel ook hooi of stro dat na augustus is samengeperst altijd in folie.
  4. Wees extra alert op broei bij jonge, goed bemeste grassen.
  5. Wees extra alert op het bijharken van minder gedroogde grassen uit de hoeken van een perceel.
  6. Stapel grote balen op in rijen, met een onderlinge ruimte van 30 cm.
  7. Let op indicatoren van broei zoals vochtontwikkeling boven op de balen en/of het ruiken van een onverklaarbare chemische lucht.
  8. Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Maakt u gebruik van een loonwerker voor het balen van uw hooi of stro? Houd dan de eerste baal van de loonwerker apart want er kan nog wel eens hooi van een collega-boer in zitten.

Ledenvoordeel bij Univé

Als lid van LTO krijgt u korting bij Univé op veel verzekeringen, zoals uw zorgverzekering, autoverzekering of inboedelverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en nog vele andere. [intlink id=”55″ type=”page”]Klik hier[/intlink] voor meer informatie.

Verzekeringen