Selecteer een pagina

Wel of niet zelf investeren

Kopen (Zelf investeren)

Heeft u de mogelijkheid om zelf te investeren, dan is dit qua rendement in veel gevallen de meest interessante optie. Tegelijkertijd moet u als 100% eigenaar wel zelf het onderhoud regelen.

U bent eigenaar. Na realisatie zijn geen andere partijen betrokken;
Hoogste rendement op de investering;
Zelf verantwoordelijk voor exploitatie (onderhoud, monitoring, verzekering);
Grote eigen investering nodig. Gaat ten kosten van liquiditeit;

Financial lease

Liever niet vanuit eigen middelen investeren? Dan kunt u ook de keuze maken om zonnepanelen te leasen. Dit heeft voor- en nadelen ten opzichte van zelf investeren. Het is belangrijk om u hier goed over te laten informeren!

Geen eigen investering nodig;
Exploitatie door derden. Geen onderhoudskosten, risico en gedoe;
Levert direct geld op. Besparing groter dan leasekosten (rente + aflossing);
U zit 15 jaar lang aan het leasecontract vast;

Let op: Zonnepanelen leasen is alleen mogelijk als u een grootzakelijke energieaansluiting heeft (groter dan 3×80 Ampére)

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. De EIA maakt het mogelijk om onder voorwaarden naast de normale afschrijving van het zonnestroomsysteem extra af te trekken van de fiscale winst.

Bij elektriciteitsaansluitingen van maximaal 3×80 Ampère mag onbeperkt worden gesaldeerd. Dit houdt in dat het eigen elektriciteitsverbruik onbeperkt mag worden weggestreept tegen de eigen elektriciteitsopwekking. Dit heeft ervoor gezorgd dat het financiële voordeel voor zonnepanelen is toegenomen. Dit geldt met name voor systemen met een vermogen tot 25 kW. Daarom komen systemen tot 25 kW niet in aanmerking voor EIA. Alleen systemen met een gezamenlijk piekvermogen van boven de 25 kW, die aangesloten is op een elektriciteitsnet met een maximale doorlaatwaarde van 3×80 Ampère of minder, komen voor Energie-investeringsaftrek in aanmerking.

Kleinzakelijke ondernemers die investeren in zonnepanelen mogen in 2022 eenmalig 45,5 procent van de totale investeringskosten extra aftrekken van hun fiscale winst.

Klik hier voor meer informatie over de EIA.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen kan worden aangemerkt als een investering. Op een investering mag worden afgeschreven en is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van toepassing.

Hoe hoog de investeringsaftrek is, hangt af van uw totale investeringen in een jaar, dus niet alleen van uw investering in zonnepanelen. Met deze regeling kunt u in 2022 tot maximaal 28 procent van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw winst.

Klik hier voor meer informatie over de KIA.

Subsidie Grootverbruikers SDE++

Interesse in zonnepanelen en bent u grootzakelijk (> 3 x 80 Ampère)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze subsidie is onder andere bedoeld voor agrarische bedrijven die hernieuwbare elektriciteit opwekken door middel van zonne-energie. Voor een periode van 15 jaar kunt u een vergoeding per opgewekte kWh ontvangen. Aangekondigd werd dat voor 2022 de inschrijfronde al in juni open gaat. Daarbij is er een maximaal budget van maar liefst 11 miljard euro. Zodra er meer bekend is, hoort u dat van ons.

Hoe werkt het met de fases?
De huidige SDE regeling bestaat uit periodes waarin de hoogte van de subsidie varieert. Hoe later u in de betreffende ronde subsidie aanvraagt, hoe hoger de bijdrage van het Rijk. Klik hier voor meer informatie over de SDE+ subsidie.

Laat u goed informeren
De EIA, ISDE of SDE++ kunnen overigens niet in combinatie met elkaar gebruikt worden voor één en dezelfde investering. Het is dus goed om te kijken wat voor uw investering het meest oplevert.

Subsidie aanvragen lijkt een ingewikkeld traject… maar dat hoeft niet!
Het aanvragen en regelen van subsidie kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat u zo’n traject maar een lastig karwei vindt. Daarom hebben we energie-expert Nick Waltmans van Full Power Support gevraagd of hij dat voor LTO leden op basis van no-cure-no-pay wil regelen. U betaalt dus alleen voor zijn werk als u de subsidie ook daadwerkelijk krijgt. Heeft u interesse? Lees meer