Selecteer een pagina

‘Met drijfdek voldoe je aan de regels’

door | 8 december 2017

Jan Willem Schoorlemmer: ‘Met onze laaggelegen en vochtige grond hebben wij een ruime opslagcapaciteit nodig.’

Eén ding is duidelijk. Als het aan vader Ben en zoon Jan Willem Schoorlemmer zou liggen, dan hadden ze hun mestsilo niet voorzien van een afdekking. Maar ja, regels zijn regels.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

De Schoorlemmers hebben een melkveebedrijf met 105 koeien in Heeten (Ov.) en hebben ongeveer 42 hectare grond in gebruik. De mestsilo waar het in dit artikel over gaat, staat er al sinds 1986 en heeft een inhoud van 1.000 kuub. ‘Een belangrijke reden dat wij zo’n grote silo aanschaften is dat een groot deel van onze grond laaggelegen en vochtig is’, vertelt Ben Schoorlemmer.

‘De berijdbaarheid laat vaak te wensen over. Voor ons is het belangrijk om een ruime mestopslagcapaciteit te hebben. Soms kunnen we pas eind maart met mest naar de lagere percelen.’ De noodzaak voor een forse mestopslagcapaciteit is er nog steeds en is zelfs groter geworden. ‘Om mineralen uit eigen mest optimaal te benutten wil je eigenlijk na 1 augustus geen mest meer uitrijden’, zegt Jan Willem Schoorlemmer.

Vader en zoon weten al jaren dat het per 1 januari 2018 ook voor oudere mestsilo’s verplicht is om ze afgedekt te hebben. De mestsilo niet meer gebruiken is voor hen geen optie, ook al is deze inmiddels 31 jaar oud. ‘Het is een houten mestsilo van het merk Selz die nog in uitstekende staat verkeert. Hij is vorige week weer voor 10 jaar goedgekeurd.’

Dit najaar startten de melkveehouders met de voorbereidingen om aan de afdekplicht te voldoen. Jan Willem oriënteerde zich vooral via internet op leveranciers van afdeksystemen. Hij vroeg offertes aan bij onder meer Beutech Agro in Steenwijk via het LTO inkoopcollectief. Niet alleen de prijs was doorslaggevend voor de uiteindelijke keuze. ‘In mijn studieclub hoorde ik van collega’s goede ervaringen met Beutech Agro. Dat heeft meegewogen bij de aankoopbeslissing.’

Drijfdek

Schoorlemmer koos voor een drijfdek in plaats van een spankap. ‘Dat was vooral een kwestie van prijs. Het drijfdek heeft ons ongeveer € 6.000 gekost. Bij een spankap zouden we minstens € 11.000 kwijt zijn. Met een drijfdek voldoe je ook aan de afdekregels.’ Het dek bestaat uit een pvc-zeil dat het mestoppervlak afdekt. Drijfkleedbuizen langs de rand en een aantal drijvers in het kleed zorgen dat het geheel blijft drijven. Het drijfdek is voorzien van een opening (mixluik) om een mestmixer door te laten.

De leverancier leverde het drijfdek met 10 jaar garantie die in die periode met 10 procent per jaar wordt afgebouwd. ‘Dat is redelijk.’ Het is de bedoeling om met een nog aan te schaffen dompelpompje regenwater van het drijfdek te pompen. ‘Ik hoorde van collega’s dat het nog simpeler kan met een slang op basis van het communicerende vaten-principe. Dat ga ik misschien eerst nog proberen. Daarnaast is een klein voordeel dat je met een drijfdek minder korstvorming aan het mestoppervlak krijgt.’

Vraag vrijblijvend een offerte aan


INKOOPCOLLECTIEF MESTSILO AFDEKKEN
Geschat wordt dat in heel Nederland nog zo’n 1.400 mestsilo’s staan die per 1 januari 2018 afgedekt moeten worden. LTO Ledenvoordeel probeert de eigenaren bijeen te brengen in een inkoopcollectief om zo scherp in te kunnen kopen. De korting voor LTO-leden die meedoen loopt op tot honderden euro’s, afhankelijk van grootte en soort mestsilo en/of afdekking. Beutech Agro is geselecteerd als LTO-leverancier. Dit bedrijf is sterk in leveren, plaatsen, keuren én onderhouden van mestopslagsystemen. De silo’s en bassins zijn ook geschikt voor het opvangen van water, slib en andere vloeistoffen.

Meer informatie



Mestsilo opslag