Selecteer een pagina

Bedreigen bewegende aardplaten de precisielandbouw?

door | 18 juli 2019

Europa verschuift ieder jaar circa 2 centimeter. Dat betekent dat na 10 jaar het rijspoor op de akker wel 20 centimeter verplaatst is ten opzichte van de oorspronkelijke positie. Hoe kun je dan op de centimeter nauwkeurig werken? Belangrijk is dus dat u gebruik maakt van een plaatsbepalingstechnologie waarbij het signaal steeds gecorrigeerd wordt en dus geschikt is voor herhaalbaarheid. Als u werkt met MoveRTK zit u goed want daarbij wordt het correctiesignaal dubbel gecertificeerd.

Wat is er aan de hand?
Voor de plaatsbepaling op aarde maken we gebruik van satellieten, vaak samengevat als GNSS, dat staat voor Global Navigation Satellite Systems. Het daaraan gekoppelde coördinatenstelsel (WGS 84) dat GPS-ontvangers standaard gebruiken, vindt zijn oorsprong bij de Amerikaanse defensie en gaat uit van het massamiddelpunt van de aarde. Het bewegen van de aardplaten, de zogenoemde platentektoniek, zorgt ervoor dat continenten ten opzichte van elkaar verschuiven. En dit kan zorgen voor onnauwkeurigheid tijdens werkzaamheden met RTK-GPS.

De Euraziatische plaat beweegt iets meer dan 2 cm per jaar in noordoostelijke richting. Daardoor veranderen de coördinaten in Europa ook met ruim 2 cm per jaar ten opzichte van WGS 84. Dit betekent dat de inmeting van een basisstation van 10 jaar geleden intussen ook zo’n 20 tot 25 cm opgeschoven is. Weg centimeternauwkeurigheid. In Europa gebruikt sinds 1989 een eigen coördinatenstelsel: ETRS89. Het verschil tussen WGS 84 en ETRS89 is in de afgelopen 30 jaar opgelopen tot zo’n 75 cm.

Wanneer ondervindt u hier nu hinder van?
Vooral als u werkt met een niet-gecertificeerd correctiesignaal of referentiestation. Dit kan zowel een mobiel internetsignaal als een radiosignaal zijn. U merkt bijvoorbeeld een positieverloop als uw GPS-ontvanger van het ene basisstation overschakelt op het andere. Of als uw loonwerker een ander correctiesignaal gebruikt dan u zelf. Verschillen tot enkele decimeters zijn dan mogelijk. Dit wordt een gebrek aan ‘herhaalbaarheid’ genoemd.

Geen zorgen met MoveRTK!
Maakt u gebruik van MoveRTK, dan hoeft u zich over herhaalbaarheid gelukkig geen zorgen te maken. Dit komt omdat MoveRTK gebruik maakt van het Europese coördinatenstelsel ETRS89 én omdat de basisstations in Nederland jaarlijks door het Kadaster en Rijkswaterstaat worden gecertificeerd. MoveRTK wordt als enige in Nederland door TÜV SÜD gecertificeerd voor de beschikbaarheid en nauwkeurigheid. Het effect van het verschuiven van de tektonische platen wordt verrekend. Dit betekent dat u met elk voertuig en elk systeem altijd kunt rekenen op 100% herhaalbaarheid en uitwisselbaarheid zonder afwijkingen. Werkt u ook over grens in bijvoorbeeld Duitsland, Vlaanderen of Wallonië? Ook daar kunt u gebruik maken van de MoveRTK nauwkeurigheid en herhaalbaarheid.

 

Auteur: René Koerhuis

-€ 250

250,- korting per jaar op plaatsbepalingstechnologie

Lees verder
Smart farming